Felkészülés a scoliosis műtét utáni gyógyulásra – útmutató gyermekeknek

Amennyiben scoliosis, vagyis gerincferdülés korrekciós műtét előtt állsz, biztosan kíváncsi vagy arra, hogy mi fog történni veled a műtét után, illetve hogy hogyan tudsz hozzájárulni egészséges felépülésedhez.

Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen lesz a műtét utáni időszak, és hogy mit tehetsz Te a gyógyulásod érdekében.

Biztosan emlékszel arra a pillanatra, amikor kiderült, hogy a gerincferdülésed olyan fokú, hogy a korrekciós műtét jelenti a legjobb megoldást. A hír hallatán sokan bizakodva néznek a műtét elé, hiszen attól várják a megoldást panaszaikra: a műtét hatására fájdalmaik megszűnnek, hátuk egyenes és egészséges lesz, életüket vidámabban és felszabadultabban élhetik majd. A műtét lehetősége azonban sokak számára ijesztő – valakinek kisebb, valakinek nagyobb mértékben. Mindenki tudja azonban, hogy nagy beavatkozásról van szó, így lényeges, hogy megfelelően felkészülj rá, hiszen így sokkal könnyebben fogod venni a műtét előtti és utáni akadályokat is.

A kitűzött időpont előtt számos vizsgálaton kell majd részt venned, mely jelentős idő-, illetve energiaráfordítást igényel. Ezt az időt azonban arra is fel lehet használni, hogy lélekben felkészülj a műtétre, illetve az azt követő napokra és hetekre is. Míg maga az operáció főleg a sebész feladata, később a legnagyobb munkát Neked kell elvégezned. Ahhoz, hogy a lehető legjobb állapotot érd el a műtét után, kiemelten fontos, hogy figyelj a gyógyulás időszakára is.

Egészséged, valamint a gördülékeny és sikeres felépülés érdekében fontos, hogy Te is és szüleid is pontosan kövessék azokat az instrukciókat, tanácsokat és javaslatokat, amiket a gyógyító személyzet ad Nektek.

Gyógyulás a kórházban

A műtét után az intenzív osztályra fognak vinni megfigyelésre, hiszen ez az a hely, ahol a legtöbb gondoskodásban lehet részed. Amikor altatás után felébredsz, a hátadon fogsz feküdni, ami meglepő lehet, hiszen a műtétet pont azon a területen végezték. Érdekes módon ez a legjobb helyzet műtét után a hátadnak, és nem árt a műtéti területnek sem.

Amikor felébredsz az operáció után, kába leszel, és lehet, hogy nem tudod majd, hogy pontosan hol vagy. A körülötted lévő orvosok és nővérek ezt el fogják Neked mondani, és azt is, hogy műtéted volt. A műtét utáni órákban minden bizonnyal fáradtnak fogod érezni magad, így mindenki arra fog bátorítani, hogy tedd azt, ami ilyenkor a legjobban esik: pihenj.

Miközben pihensz, a kezelő személyzet tagjai valószínűleg egyszerű kéréseket fognak intézni feléd, például azt, hogy mozgasd meg a lábujjaidat, a lábadat, vagy hogy vegyél mély levegőt.

Miután felébredsz, láthatod, hogy a testedben olyan eszközök vannak, melyek segítik a gyógyulásodat. Közvetlenül a műtét előtt bevezetnek a testedbe egy branült (más néven perifériás vénakanül). A branül egy rugalmas, rövid cső, melynek egyik része a testeden belül, másik része a testeden kívül helyezkedik el. A kívül lévő rész kupakkal zárható és leggyakrabban a kézfejbe vagy a csuklóba vezetik. Ennek a kis csőnek nagyon fontos szerepe van mind a műtét alatt, mind pedig utána, hiszen ezen keresztül fogod kapni a gyógyszereket és a hidratáló folyadékot (infúzió). Mivel ez az eszköz napokig ott marad, ahová a műtét előtt behelyezték, nem kell minden egyes alkalommal, amikor vérvételre vagy folyadékpótlásra van szükség, megszúrni Téged. A branült és környékét mindig szárazon kell tartani. Amikor már nincsen rá szükség, az ápolók néhány pillanat alatt eltávolítják, ami nem fájdalmas. Ezen kívül egy úgynevezett artériás kanül is lesz a testedben, amit a műtét alatt helyeznek be a csuklódba. Erre az eszközre ugyanaz igaz, mint a branülre, a Te érdekeidet szolgálja, és amint nem lesz rá szükség, el fogják távolítani.

A branülön kívül egy hólyagkatéter is fogja még segíteni a műtét utáni időszakodat, melyet a műtét előtt (már altatás után) fognak felhelyezni a hólyagodba azért, hogy a vizeletedet elvezessék a szervezetedből. A katéter két fő célt szolgál: segítségével az orvosok és a nővérek mérni tudják, hogy mennyi vizeletet termel a szervezeted, továbbá lehetővé teszi, hogy ne kelljen felkelned, amikor mosdóba kell menned. Amikor már fel tudsz kelni és ki tudsz menni biztonságosan egyedül, a katétert el fogják távolítani. Ezt követően mindent ugyanúgy tudsz majd csinálni, mint műtét előtt.

A branülön és a katéteren kívül két dolog lesz még a segítségedre a felépülésben: az oxigén maszk, mely friss oxigént juttat a szervezetedbe az orrodon keresztül, valamint a sebedből a váladékot elvezető cső. Mindkettő abban segít Téged, hogy a lehető leggyorsabban meggyógyulj. A maszkot és a csövet is addig kell használnod, amíg arra a szervezetednek igénye van. A tested jelzéseiből az orvosod tudni fogja, hogy mikor nem lesz már rájuk szükséged.

Fontos, hogy a gyógyulás során odafigyelj az étkezésedre és a mozgásodra is! A megfelelő táplálkozás nagyon fontos a gyógyulásod szempontjából. Lehet, hogy a Téged kezelő orvos meghatározza majd, hogy mit ehetsz és mit nem, talán egy speciális étrendet állítanak majd össze Neked. Mindez attól függ, hogy milyen műtétet végeztek rajtad, és hogy mire van a legjobban szüksége a szervezetednek. A műtét után valószínűleg egy ideig még fogsz kapni infúziót is, de amint már a szokásos ételeket és italokat tudod fogyasztani, erre nagy valószínűséggel nem lesz szükség. Lehetséges, hogy az operáció után émelygést és puffadást érzel majd, kevésbé lesz étvágyad, mégis fontos, hogy megpróbálj enni, akár csak pár falatot is, hiszen ez segíteni fog Téged a gyógyulásban és abban, hogy a gyógyszerek kifejtsék a hatásukat.

A mozgással kapcsolatban fontos észben tartanod, hogy az orvosod minden bizonnyal már a műtét másnapján megkér majd arra, hogy kelj fel. A nővérek és a gyógytornászok fognak segíteni Neked abban, hogy ezt hogyan csináld a legkönnyebben és a számodra legmegfelelőbben. Ők addig fognak majd segíteni Neked a felkelésben, amíg nem érzed úgy, hogy már egyedül is biztonságosan tudsz mozogni.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a légzőtornát is, mely alapvető fontosságú a felépülésed szempontjából. A kezelő személyzet már a műtét előtt meg fog kérni arra, hogy tanuld meg és rendszeresen végezd a légzőtornát. A torna során egy speciális készüléket (ún. CPAP, Continous Positive Airway Pressure, azaz folyamatos pozitív légúti nyomást biztosító készüléket) kell használnod, mely alapvetően egy gépből és egy hozzá tartozó csőből áll. A gép a csövön keresztül folyamatosan fújja a levegőt. A cső végén található egy kis szipka, melyet be kell venned a szádba, és a kezelők által előírt módon és ideig kell beszívnod, benntartanod és kifújnod a levegőt. A légzőtorna megerősíti a tüdődet és felkészíti arra az új helyzetre, melybe a műtét után kerülni fog. A torna jótékony hatását hamar érezni fogod, tüdőd és egész szervezeted is hálás lesz a törődésért.

Gyógyulás otthon

Mielőtt hazamész a kórházból, a kezelő személyzet számos jó tanácsot fog adni Neked azzal kapcsolatban, hogy hogyan teheted magaddal a legjobbat. Mondanak majd olyat, amit szívből ajánlanak (gyógytorna, gerinckímélet), de olyat is, amit majd kerülnöd kell. Ha valami nem világos, vagy nem vagy biztos benne, hogy hogyan kell tenni, mindenképpen kérdezd meg, örömmel fognak válaszolni Neked. Nagyon fontos, hogy mindent betarts, amit mondanak Neked!

Nagy valószínűséggel akkor, amikor hazaengednek, a varratok még a bőrödben lesznek. Amikor már nincs rájuk szükség, el fogják távolítani őket. A varratszedés történhet az otthonodhoz közel egy orvos vagy egy nővér által, de az is lehet, hogy vissza kell menned abba a kórházba, ahol az operációt végezték. A sebeden még egy ideig kötés lesz, melyet rendszeresen cserélni kell. A cserét akár a szüleid is elvégezhetik akkor, ha azt megfelelően megtanították nekik. Fontos, hogy a kötés mindig száraz legyen, és hogy naponta cseréljétek. Ne feledd, hogy csak akkor zuhanyozhatsz, amikor az orvosod erre engedélyt ad.

Ha fertőzés jelét észlelitek kötéscserekor, vegyétek fel a kapcsolatot az orvosoddal. Fertőzésre utaló jelek lehetnek:

  • ha lázad van
  • ha nedv szivárog a sebből
  • ha szétnyílik a sebed
  • ha a seb körüli rész piros vagy meleg.

Akkor is keresd fel az orvosodat, ha émelygést tapasztalsz vagy hánysz, vagy ha valamilyen baleset ér (pl. esés, autóbaleset)! Orvosod mindenben segíteni fog Neked.

  1. Ahhoz, hogy a sebed a lehető legjobban gyógyuljon, az alábbiakat is érdemes megfogadnod:
  2. Igyál sok folyadékot!
  3. Étkezz egészségesen, fogyassz sok fehérjét!
  4. Sétálj és lélegezz mélyeket!
  5. Mozog egyre többet, figyelve a fokozatosságra!

Fontos, hogy ne emelj nehezet, ne hajolj, és ne végezz csavarodó mozdulatokat! A műtét utáni időszakban orvosod bizonyos időközönként kontroll-vizsgálatokra fog visszarendelni Téged. Ha a vizsgálatok közötti időben bármi kérdés vagy probléma merül fel, akkor is nyugodtan keresd fel őt!

Ha a műtéted előtt megfelelően felkészültél arra, ami várni fog Rád, és mindvégig megfogadod a kezelő személyzet tanácsait, biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél annak érdekében, hogy gyógyulásod gördülékenyen és biztonságosan történjen, és hogy felszabadultan tudj örülni a műtét eredményének, azaz egy teljesebb életnek.